In Romania se construiesc case miscatoare…

Citesc din ce in ce mai des stiri despre constructii de case sau apartamente prost facute din Romania, mai exact, din orase importante din Romania, acolo unde sunt bugete de sute de mii de euro sau chiar milioane. Cum nu am cunostinte avansante despre domeniu, nu prea pot sa spun mare lucru, dar ce ai nevoie ca sa oferi un produs de calitate, un produs care sa stea stabil pe pamant si sa nu se miste? Nu exista ingineri si specialisti care sa analizeze un pamant? Ce se intampla in Romania?

Am vazut un caz in care, un cuplu tanar, si-au cumparat o casa in Cluj si doar dupa cateva saptamani au inceput problemele. Casa efectiv si-a schimbat pozitia, a mers la vale mai bine de 20 de centimetri. Casa a fost cumparata prin banca, rate pe 30 de ani, adica de platit toata viata. Cine trebuia sa se asigure ca dezvoltatorul imobiliar ofera o casa de calitate si fara probleme? Parerea mea este urmatoarea: clientul trebuia sa angajeze un specialist sa analizeze casa si toate actele, pe urma, banca trebuia sa trimita la fel, un specialist, sa analizeze casa si terenul, mai ales ca se afla intr-o zona in care casele se duc la vale.

Nu imi dau seama cum o banca poate sa ofere o anumita suma de bani pentru a cumpara o casa intr-o astfel de zona. Cine o sa raspunda? Cine ramane cu paguba? Bine inteles, parerea mea este ca, vanzatorul trebuie sa raspunda si clientul sa nu plateasca nici macar un banut pentru probleme. Nu stiu in Romania, dar in tari dezvoltate, chiar daca iti cumperi o casa noua ai o garantie de 10 ani pentru orice problema, mai ales astfel de probleme foarte serioase care iti pune in pericol viata.

Sunt enorm de multe probleme la constructiile din Romania. Institutiile statului nu fac nimic pentru a verifica, mai ales ca, au obligatia. Daca vrem sa construim ceva, avem nevoie de diferite aprobari de la stat, iar acolo exista o institutie care ar trebui sa verifice daca proiectele sunt respectate, adica vizite la fata locului. Dar nu se intampla niciodata asa, cei de acolo se bucura de banuti, locuri de munca foarte bune si cam atat, munca de teren este lasata balta. O sa vina si un moment in care statul o sa raspunda, doar atunci cand o casa se va prabusi din cauza incompetentei unor indivizi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.