In ultima vreme sunt in cautarea unor domenii .ro pentru cateva proiecte personale si m-am intalnit de o problema de care nu ma prea bucur. Aceasta problema apare la RoTLD, mai bine zis, nu este chiar o problema. Este o procedura care iti ofera tie, ca proprietar de domeniu, un termen in care poti sa prelungesti un domeniu .ro daca acesta a expirat si nu ai fost atent. Dar tot nu este corect pentru cei care chiar au nevoie de un domeniu si tu, ca provider de domenii, il blochezi pentru un trei luni.
Sunt cu ochii pe un domeniu expirat, in momentul in care fac o verificare apare la status PendingDelete, conform rotld acest status inseamna: „domeniul este marcat spre ștergere automată. În starea PendingDelete, domeniul nu este funcțional. Un domeniu este pus în această stare în momentul expirării. În acest caz, starea domeniului se poate schimba prin reînnoire. Un alt caz în care un domeniu se poate găsi în starea PendingDelete, este legat de ștergerea de domenii în urma rezolvării de dispute, sau la cererea deținătorilor.”
Nu scrie deloc cat timp acest status o sa fie activ. Unele domenii internationale au un termen de cateva ore sau zile. Pentru domeniile .ro este greu de aflat acest lucru, mai ales ca pe site-ul oficial nu se gasesc informatiile respective. Dupa multe cautari si intrebari pe grupuri de webmasteri, am gasit un raspuns. Termenul in care un domeniu este in pending este de 90 de zile de la data expirarii. Daca au trecut cele 90 de zile poti sa ramai surprins ca domeniul sa fie inregistrat, chiar daca ai fost cu ochii pe el. De ce se intampla asta? Multe persoane au acces la sisteme automate prin care pot inregistra domenii automat, imediat cum sunt disponibile, asta doar daca domeniile respective sunt bune.
Cel mai urat lucru la domeniile nationale este aceasta prostie imensa de „pending delete”. Nu ti-ai platit domeniul? Foarte bine, iti expira domeniul si pe urma o sa fie disponibil spre inregistrare. Nu avem nevoie de 90 de zile termen de expirare, ca sa fie disponibil mai apoi spre inregistrare.